Příprava sekačky na zimu

list In: Péče o stroje

Co je potřeba udělat pro dobré "zazimování" Vaší sekačky na trávu? Pro uložení během zimního odpočinku je potřeba dodržet některé postupy, aby sekačka byl na jaře na 100% připravena.

Žádné zbytky paliva v nádrži

Nádrž má být před zimní přestávkou prázdná. Důvod je jasný: Palivo ztratí přes zimu vznětlivost a pokud se ponechá v nádrži, mohou být při startování na jaře problémy. Pokud tedy po posledním sečení něco zbylo v palivové nádrži, doporučuje se nechat sekačku na volnoběh jezdit tak dlouho, až motor sám zhasne. Alternativně je možné použít jednoduché čerpadlo k odsávání benzínu, které je ke koupi u značkových dealerů STIHL.

Kontrola hladiny oleje

Hladina oleje musí být i před zimní přestávkou ve správné výši. Doporučujeme provést výměnu oleje v rámci odborné prohlídky v autorizovaném servisu STIHL. Pokud si chcete provádět výměnu oleje sami, je třeba se držet návodu k obsluze a používat předepsaný značkový olej.

Řádně čistit

Právě po posledním sečení se musí nářadí důkladně vyčistit. Zbytky trávy, které jsou přilepené ve skříni, se mohou odstranit dřevěnou nebo plastovou stěrkou. Zbytky trávy nesmí být mimo to v chladících žebrech a v prostoru výfuku, jinak hrozí nebezpečí požáru. Travní sekačka se vyčistí kartáčem a vodou. Navíc pomůže umytí zahradní hadicí. Pozor: Nepouštějte příliš silný proud vody na ložiska, těsnění nebo části motoru, jinak může dojít k poškození nářadí. Chcete-li očistit spodní stranu nářadí od zbytků nečistoty, měla by se sekačka překlopit dozadu, tak aby zapalovací svíčka směřovala nahoru. Když se nářadí nakloní na bok, může se olej dostat do vzduchového filtru nebo výfuku - hrozí větší poškození.

Poslední kontrola

Žací nůž by měl být před prvním použitím na jaře zcela neporušený. Jsou-li patrné trhliny a rýhy, musí se ihned vyměnit u odborného prodejce STIHL. Nůž před novou sezónou doporučujeme vymontovat, nabrousit a vyvážit odborníkem. Tento postup se ostatně doporučuje provádět vždy po přibližně 25 motohodinách práce, aby bylo dosaženo optimálního výkonu při sečení. Správné místo k odpočinku Jsou-li provedeny všechny údržbové práce, patří travní sekačka, pečlivě zakrytá, do suché místnosti, kde se nepráší. Poloha při skladování je přitom normální poloha. Pozor: Travní sekačka se startovací baterií musí být bezpodmínečně v temperované místnosti, která nezamrzá!

Rada na závěr

I když nářadí není přechodně v provozu, nemělo by být nikdy přístupné pro děti.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec